Huskramare vill stoppa rivningar

Cirkularitet En ny kampanj – Krama byggnaden – har som mål att lyfta frågan kring cirkularitet i byggbranschen. Bakom den står arkitektbyrån Codesign och Vakansagrundaren Robin Rushdi Al-Salehi. ”Vi måste bevara och ta hand om det som finns” säger han.

Huskramare vill stoppa rivningar
Robin Rushdi Al-Sálehi. Foto: Tobias Sterner

En namninsamling mot rivningar och slit-och-släng i byggsektorn har dragit igång. Kampanjen heter Krama byggnaden och tanken är att samla in namn mot rivningar. Namnlistan ska sedan överlämnas till miljöminister Annika Strandhäll (S) under Almedalsveckan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Fakta

    Dessa har skrivit under kampanjen

    • ACAN Sverige – Architects Climate Action Network Sverige är en samlingsplats och ett forum för klimatengagemang med målet att minska byggbranschens utsläpp och prioritera biologisk mångfald.
    • Renoveringsraseriet – En ideell förening, baserad i Stockholm som berättar om byggnadsvård, tidstypiska byggnadsdetaljer och ifrågasätter varför så många slänger dem på sopberget.
    • Cradlenet – Ett branschöverskridande nätverk för företag som vill bli cirkulära.
    • Jag räddade ett ödehus! Ett nationellt facebookprojekt med mer än 30.000 medlemmar och ett drygt 60-tal verksamma kommuner.
    • Backing the future – Nätverk för hållbarhetsaktörer.
    • Codesign – Arkitektbyrå som ämnar att sluta cirkeln mellan rivning och nybyggnation genom att bygga hus av hus.
    • Vakansa – En lokaldelningsplattform och operatör som underlättar för samnyttjande av lokaler.

    – Vi är emot dagens rivningshets för kortsiktig vinning. Rivning är ohållbart om det görs av byggnader som går att förvalta och underhålla. Måste man mot all förmodan riva, då ska man återbruka materialet, säger Robin Rushdi Al-Salehi.

    Vilket är ert syfte?

    – Syftet är att få ett fullkomligt moratorium kring rivningar. Ett nationellt stopp. Vi vill se till att rivningarna antingen stoppas eller att man gör det på ett återbruksmässiogt sätt, och då pratar vi inte bara om dörrar och annan fast inredning utan om de tyngsta byggnadsdelarna, som stommarna.

    Varför är det så viktigt att byggnader står kvar istället för att rivas?

    – För att vi inte har råd utifrån ett resursperspektiv, men också miljö- och klimatperspektiv, att riva fungerande byggnader för att sedan bygga nytt. Det måste ändå vara slit och släng samhället i sitt esse. Den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas och då måste vi ta vara på de byggnader som finns och använda dem så effektivt som möjligt. Allt annat är green washing.

    Vill ni se någon lagändring?

    – Jag tror att man behöver se över både miljöbalken och plan- och bygglagen, men det är upp till politikerna att jobba med de frågorna.

    Nyligen godkändes ansökan om att riva ett kontorshus på 30 000 kvadratmeter i centrala Stockholm, för att uppföra ett nytt hus på 36 000 kvadratmeter på samma plats. Detta är något som kampanjen vänder sig mot.

    Är det inte viktigt att vi utnyttjar den mark vi tar i anspråk maximalt?

    – Absolut, men då kanske man ska se över om man kan bygga på byggnaden istället. Om det är ett problem att man inte har tillräckligt många kvadratmeter – vilket det oftast inte är eftersom kontorslokaler utnyttjas väldigt ineffektivt – så kanske man kan addera de kvadratmetrarna istället. Av de 36 000 kvadratmeter som behövs finns ju redan 30 000, och det finns redan idag lösningar för hur man addera de återstående kvadratmetrarna.

    Är det inte lite ovanligt att krama ett kontorshus?

    – Krama byggnaden är ju symboliskt och det är kanske svårare att krama en byggnad än att krama ett träd om man ska göra en referens till Almstriden. Men syftet är väl detsamma någonstans, att vi måste bevara och ta hand om det som finns. Det gäller snarare att visa kärlek till bygganden, underhålla den och göra den mer attraktiv. Att riva ner något fullständigt och bygga nytt rimmar inte med att övergå till en mer cirkulär ekonomi.

    Men ska inte företagen fatta de beslut som är mest lönsamma?

    – Nej, det är inget självändamål att maximera vinst på bekostnad av människor, djur och natur. Om det vore det kunde vi ju agera som Lundin Oil men det är inte så vi skapar ett samhälle eller en verksamhet. Ekonomi i sin renaste form är att hushålla med knappa resurser, här är ett tydligt exempel på att man inte gör det.





     

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan