Här är branschens hållbara önskemål till nya bostadsministern

Politik Efter knappt en vecka på nya jobbat har Sveriges nya bostadsminister, kristdemokraten Andreas Carlson, fått ett stort antal välkomstbrev från olika aktörer inom samhällsbyggnadssektorn. Välkomsthälsningarna är hjärtliga, men innehåller också flera tydliga önskemål om en mer hållbar bostadspolitik.

Här är branschens hållbara önskemål till nya bostadsministern
Bostadsminister Andreas Carlsson (KD), HSB:s Johan Nyhus, Riksbyggens Johanna Bjurskog och Anders Nordstrand på Sveriges Allmännytta.

Sveriges nya bostadsminister Andreas Carlson (KD) välkomnades förra veckan av ett stort antal aktörer inom hållbart samhällsbyggande. Men med välkomnande följde också ett antal brasklappar och krav, inte minst på ny politik inom en rad hållbarhetsområden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Efterlängtat startlån

En fråga som många aktörer tar upp handlar om det föreslagna startlånet för förstagångsköpare. En åtgärd som syftar till att möjliggöra bostadsbyggande för människor med vanliga inkomster.

”Det är viktigt att upprätthålla byggandet av bostäder för människor med vanliga inkomster och vi hoppas att förslaget om startlån för förstagångsköpare blir verklighet så att fler har möjlighet att komma in på bostadsmarknaden”, skriver till exempel Bokloks landschef Niclas Bagler i sitt välkomstbrev till den nya bostadsministern.

Också Riksbyggen välkomnar Andreas Carlson till sitt nya jobb. På Riksbyggens politiska önskelista finns förutom startlån också ett politiskt beslut om gröna stöd till bostadsrättsföreningar. Ett sådant stöd bör enligt Riksbyggen vara lika enkelt att använda som ROT-avdraget och omfatta områdena energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald och cirkulär ekonomi.

Riksbyggen efterlyser också gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.

– Åtgärder behövs både för att skapa fler bostäder och för att påskynda den gröna omställningen av det befintliga bostadsbeståndet, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, i en kommentar.

Får ansvaret för byggbranschens klimatomställning

HSB påpekar i sitt välkomstbrev att Andreas Carlson har ett stort ansvar, inte minst för att accelerera klimatomställningen i byggbranschen.

– Vi behöver en aktiv bostadspolitik, bostadsutmaningarna är just nu större än på länge. Bostadsbyggandet faller och hushållen pressas av inflation och höga elpriser. Samtidigt behöver byggbranschen accelerera klimatomställningen. Det faller ett stort men viktigt ansvar på Sveriges nya bostadsminister, säger Johan Nyhus, förbundsordförande på HSB, i en kommentar.

”Du kommer att få mycket att göra”

Sveriges Allmännytta skriver till Andreas Carlson att han kommer att få mycket att göra.

– Som bostadsminister kommer du få mycket att göra. Bostadsbrist, minskat bostadsbyggande, rusande byggkostnader och energipriser, höga inflyttningshyror, växande renoveringsbehov, segregation, trångboddhet och utanförskap är några av de stora utmaningarna på bostadsområdet, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, i en kommentar.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan