Peab ska minska avfallet med nya återbruksavtal

Cirkularitet Peab har tecknat två ramavtal med återbruksaktörer för att minska mängden avfall.
Byggföretaget vill nu hitta fler samarbetspartner runt om i landet.

Peab ska minska avfallet med nya återbruksavtal
Peab bytte ut 650 fönster och dörrar hos bostadsrättsföreningen Fyrverkaren. Malmö Återbyggdepå hämtade upp dem och kan sälja dessa vidare. Foto: Peab.

Peab omsätter 57 miljarder kronor, och förra året landade Peabkoncernens avfallsmängd i Norden på 758 000 ton. Målet är att mängden ska minska.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Göteborg och Malmö först ut

Nu har bygg- och anläggningsföretaget tecknat ramavtal om återbruk för både Malmö- och Göteborgsområdet.

Avtalen med Återbruket i Göteborg och Malmö Återbyggdepå har redan haft effekt.

Fakta

Byggbranschens avfallsberg väger 12 miljoner ton

  • Byggsektorn står för en tredjedel av allt avfall som skapas i Sverige, enligt Naturvårdsverkets beräkningar. Bygg- och rivningsavfall är därför ett prioriterat område i den nationella avfallsplanen.
  • Byggbranschen genererade i reda siffror 12,4 miljoner ton avfall i Sverige 2018, varav 644 000 ton (5 procent) var farligt avfall.
  • En fjärdedel av allt farligt avfall i Sverige kommer från byggbranschen.
Källa: Naturvårdsverket

– Det är väldigt positivt att vi genom dessa avtal kan utveckla samarbetet med återbruksaktörer. I många fall kan vi lämna tillbaka överblivet material till leverantören, men ibland finns inte de förutsättningarna. Tillsammans med återbruken skapar vi bättre möjligheter att ta vara på överblivet material, så att det kan komma till användning, säger Elisabet Stadler, miljöchef på Peab.

Bytte ut 650 dörrar och fönster

Nyligen bytte Peab ut 650 dörrar och fönster hos en bostadsrättsförening i Helsingborg. I detta fall kunde Peab via sitt nya återbruksavtal skicka dem vidare istället för att bara kasta dem i en container.

– I detta fall byttes fönstren ut på grund av dåliga energivärden. Men eftersom fönstren var i så gott skick tog vi kontakt med återbruksaktören som tog emot samtliga fönster, uppger Elisabet Stadler.

Avfallet ska minska med fem procent

Peabs mål är att till år 2023 minska avfallsmängden totalt med fem procent. Andel byggmaterial som går till förbränning och deponi ska också minska, enligt Elisabet Stadler.

– Huvuddelen av Peabs projekt utförts åt en annan byggherre, vilket betyder att det är den beställaren som avgör vilken hantering man väljer, till exempel renovering av befintliga eller installation av nya. Det Peab kan göra är att i tidiga skeden lyfta miljödialogen och påtala möjligheterna kring återbruk och hur vi kan hjälpa till.

Återbruk tar extra tid

Enligt Peab blir det en del merarbete eftersom byggmaterial som cirkulerar vidare ska lämnas i gott skick.

– Vi har fått till en bra rutin på arbetsplatsen där vi på Peab står för nedmontering och Malmö Återbyggdepå kontaktas när det finns tillräckligt för att fylla en mindre lastbil. De begagnade fönsterna och dörrarna packas i emballaget som de nya kommer i och på så sätt minskar kostnaderna ytterligare för avfall. Vi får lägga lite mer tid och omsorg vid demonteringen för att kunna lämna material i gott skick, men det tycker jag verkligen det är värt istället för att lämna det som avfall, berättar Patrik Tublén, platschef på Peab i Helsingborg i pressmeddelandet.

Återbruksaktör letar fler samarbeten

Malmö Återbyggdepå hoppas att fler byggbolag nappar på liknande återbrukssamarbeten.

– Vi måste alla hjälpa till att minska på uttaget av jordens resurser och jungfruligt material. Därför är det naturligt för oss att hitta nya samarbeten i en annars ganska traditionell bransch som byggbranschen och hitta vägar fram för utökat återbruk. Malmö Återbyggdepå är i ständig utveckling och vi ser fram emot fler samarbeten likt det vi nu startat med Peab, säger Olof Löfgren, affärsutvecklare på Sysav Industri AB, som driver Malmö Återbyggdepå i pressmeddelandet.

Peab letar fler återbrukspartners

Peabs ramavtal med återbruksaktörerna Återbruket i Göteborg och Malmö Återbyggdepå ska följas av fler.

– Vi vill genom avtalen göra det enkelt för våra projekt att vända sig till återbruksaktörer. Nu arbetar vi för att etablera liknande samarbeten på flera orter i Sverige, uppger Elisabet Stadler

Här kan du läsa mer om avfallsstatistiken område för område.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan