Ökade möjligheter att återanvända betong

Återbruk När betong läggs på moränmark omvandlas urlakat hälsofarligt krom-6 till ofarligt krom-3, enligt en ny undersökning.
– Det gör att vi kan återanvända betong i betydligt större utsträckning än tidigare, säger Lisa Jensen som är miljösamordnare på kommunala Örebrobostäder (Öbo).

Ökade möjligheter att återanvända betong
På området ska det byggas 250 nya bostäder. Foto: Örebrobostäder

För ungefär tre år sedan inleddes rivandet av 500 studentlägenheter i området Brickebacken i Örebro. Husen från 1970-talet ansågs vara i för dåligt skick för att renoveras.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Örebrobostäder planerar att på samma plats bygga bland annat 250 nya lägenheter, studentbostäder blandat med vanliga hyreslägenheter.

Lisa Jensen

– Rivningen gav upphov till 13 000 ton betongrester. Från början var tanken att vi skulle lämna massorna till deponi eftersom de innehåller det hälsoskadliga ämnet krom-6, säger Lisa Jensen.

Prövat labbanalyser mot verkligheten

Enligt tidigare labbanalyser lakas det ut för mycket krom-6 för att betongen ska få återanvändas som byggmassa vid byggnation av bland annat nya bostäder. 

Tillsammans med teknikkonsulten Structor Miljöteknik och forskare vid Örebro universitet bestämde sig dock Örebrobostäder för att pröva labbanalysernas resultat mot verkligheten.

– Jag har ganska länge känt en frustation, både av miljömässiga och ekonomiska skäl, över att man kör bort så mycket utmärkt konstruktionsmaterial och lägger det på deponi, säger Peter Carlsson som är vd för Structor Miljöteknik.

– Förutom litteratur- och labbstudier undersökte vi därför på plats hur mycket som verkligen lakas ut ur massorna och vad som händer i det material som massorna ska ligga i.

Undersökt påverkan på grundvattnet

Undersökningen visar på mindre urlakning vid större fraktioner än vad labbundersökningarna gett vid handen.

– Den visar även att moränmarken, som betongresterna ligger på, omvandlar hälsofarligt krom-6 till ofarligt krom-3. Vi har gjort ett stort antal tester som visar på samma resultat. För säkerhets skull har vi även undersökt eventuell påverkan på grundvattnet och marken runtomkring. Även de resultaten har varit positiva. Som en försiktighetsåtgärd är rivningsmaterialet än så länge täckt av stora presenningar, säger Lisa Jensen.

Sparar både pengar och miljö

I somras fick Öbo tillstånd av Örebro kommuns miljökontor att använda den tillvaratagna betongen. 

– Nu kan materialet återanvändas som grundmaterial och förstärkningslager under hus, vägar och parkeringsytor vid kommande nybyggnation.  Det finns många fördelar med att återanvända betong. Vi sparar både ekonomi och miljö på att inte behöva köra materialet till deponi och slippa dessutom bryta och köpa in nytt material, säger Lisa Jensen.

– Innan man upptäckte att betongen innehåller krom-6 användes den fritt. Det känns oerhört roligt att nu kunna visa att den går att använda på ett säkert sätt.

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan